Maandelijks archief: januari 2015

Tips voor het IFFR

Welke films moet ik gaan bekijken? Een lastige vraag als je voor het eerst het IFFR bezoekt. Voor iedereen die in onderwijs is geïnteresseerd, zochten wij de films uit die u niet mag missen. Klik op de link voor meer informatie.

Approaching the elephant
In prachtig zwart-wit observeert Wilder het eerste jaar van een radicale vrije school. Regels worden democratisch vastgesteld en leraren en leerlingen hebben een gelijke stem. De dramatische spanning bereikt een hoogtepunt wanneer de kinderen met de directeur in een machtsstrijd belanden. Wie zijn de volwassenen en wie de kinderen?

scuola d’estate, La
Documentaire volgt de experimentele toneelschool die de oude Italiaanse theater- en operalegende Lucio Ronconi elke zomer geeft in een afgelegen verblijf in Umbrië, waar jong, gedreven acteertalent meerdere stukken repeteert. Fascinerend. Lees verder

Juffrouw Jannie

Gepersonaliseerd leren breekt door. Steeds meer bedrijven bieden apps die maatwerk mogelijk maken op het gebied van leren. Een extra stimulans zal vormen dat ouders steeds meer gaan besteden aan onderwijs-apps voor hun kinderen. Kijk maar eens op de sites van Juffrouw Jannie en Juf Melis.

Ouders grijpen de macht!

Wat gaat 2015 brengen? Wij verwachten dat vijf belangrijke thema’s voor het komende jaar. Hieronder de eerste in een reeks van vijf.

Ouders grijpen de macht. Ouders zijn in 2015 niet alleen betrokken, maar ze willen directe invloed op scholen. Niet in de vorm van medezeggenschap, waar ze aan het eind van een lang proces voor de vorm mogen ‘meepraten’, maar in directe invloed op het beleid van de school. Slimme scholen spelen hierop in door nieuwe mogelijkheden te bieden.