Dikke Docenten Festival

Scholen betalen te veel voor methoden, zo blijkt onderzoek dat we uitvoerden. En leerkrachten krijgen onvoldoende middelen om leerstof te ontwikkelen en te delen. Deze twee constateringen hebben bij ons geleid tot de conclusie dat scholen en leerkrachten weer aan het stuur moeten komen van de ontwikkeling van leerstof. Methoden moeten weer dun worden en docenten dik! Daarom organiseren we van 1 tot 5 februari het Dikke Docenten Festival. Bekijk ook onze  presentatie dikke docenten festival 041215.

We betalen teveel. In het primair onderwijs geven we ongeveer 160 euro per leerling uit aan leermiddelen. Voor heel Nederland betekent dat meer dan 200 miljoen euro, voor Rotterdam 8 miljoen euro. Wat gebeurt er met dat geld? Uit onderzoek van Bernadette de Munk en Ronald te Loo blijkt dat ongeveer een derde daarvan opgaat aan rentekosten en financiële constructies. Geld dat niet wordt besteed aan goed materiaal.

Leerkrachten maken al veel materiaal, maar doen dat vaak in hun vrije tijd. Dat vinden wij vreemd. Waarom besteden we de middelen die we teveel betalen voor de leermiddelen niet aan de eigen leerkrachten?

Om dat voor elkaar te krijgen gaan we een proef uitvoeren. De eerste week van februari 2016 vindt het eerste Dikke Docenten Festival plaats, bij Digital Playground in de Schilderstraat in Rotterdam. Daar zijn verschillende experts en technische voorziening aanwezig op het gebied van het maken van leermateriaal. Leerkrachten maken met hulp van die experts materiaal. Een aantal van die experts zijn verbonden aan het International Film Festival Rotterdam, dat in dezelfde periode plaatsvindt. Vaak zal dat online materiaal zijn, bijvoorbeeld in de vorm van filmpjes, maar dat hoeft niet. Het materiaal wordt op een website geplaatst en de leerkrachten van de deelnemende besturen mogen dat materiaal gebruiken. We gaan een beloning voor de maker koppelen aan het gebruik van het materiaal, hoe we dat gaan doen zijn we aan het uitwerken.

BOOR Rotterdam heeft zich als eerste bestuur verbonden aan het Dikke Docenten Festival.